'Papier hier'

De toekomst van design kleurt circulair


De circulaire economie, we kunnen - en willen - er niet omheen. Telkens ik een aantrekkelijk (design)object zie, rijst spontaan de vraag of het wel duurzaam geproduceerd is. En de evolutie is positief. Bij mijn bezoek aan de Interieurbiennale in Kortrijk sprongen me een aantal projecten/bedrijven in het oog die mij vanbinnen een beetje doen dansen. 

Drie leuke initiatieven

Deze vielen me op en wil ik graag delen. Twee rond papier en een derde dat heel nobel is qua concept en mijn aandacht trok door zijn vormgeving en de gebruikte materialen.

Het eerste is ‘pan projects’ (zie coverfoto), een architectuur design studio, geleid door een Japans architecten duo uit Copenhagen. Zij opperen het idee om papierafval als een bouwmateriaal te gebruiken.

Een ander bedrijf is Redopapers. Zij geven nieuw afgedankt papier en overtollig papier een nieuw leven. Gedreven door hun passie voor echt vakmanschap, typografie en mooi, tactisch ontwerp, onderzoeken ze manieren om 'papierafval' opnieuw te gebruiken om unieke, handgemaakte designproducten te maken.

Een derde, het meest opmerkelijke is Livable. Het is een bedrijf dat werkt in nauwe samenwerking met creatieven, communities en industrieën. Een platform dat lokaal en wereldwijde participatie genereert met alternatieve oplossingen voor onze industrieën. Ik ben fan van FAN. Verloren ventilators die worden getransformeerd tot een symbool van samenwerking en lokale creativiteit.